Saturday, October 2, 2010

Prücsöktánc a szórványban

      Itt voltam hétvégén. Köszönet Micinek a cikkért, a képekért, a társaságért, és mindenért. Továbbá köszönöm Julcsinak, hogy ott lehettem, segíthettem, bátoríthattam őt:) Gratulálok, Julcsi. 


Prücsöktánc a szórványban

  
Hétfõ, 2010. szeptember 27., 15.22
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Szórványért szakcsoportja, Makkai Dénes lelkipásztor, a Communitas Alapítvány és a Fabó Imre Alapítvány támogatásával játéknapot szervezett szeptember 25-én, szombaton a Fehér megyei magyarpéterfalvai kultúrházban Prücsöktánc a szórványbancímmel. 
A rendezvény főbb célja a szórványban élő gyermekek magyarságtudatának megmentése és erősítése volt. A rendezvényen betekintést nyerhettek a magyar népzene, kézművesség és mese világába.
A kultúrház kerek egy napig a magyar ajkú gyermekek hangjától volt zajos. Az ünnepélyes megnyitón igét hirdetett Makkai Dénes, az egybegyűlteket köszöntötte a szervezők nevében Szakács Júlia, Boros Erzsébet népdallal, Szabó Brigitta szavalattal működött közre. A vállalkozó szellemű gyerekek részt vehettek a 120 éve született Reményik Sándor költő, lapszerkesztő emlékére meghirdetett szavaló-, ének- és mesemondó versenyen. A zsűri (Vincze László, Boros Erzsébet és Szabó Brigitta) ügyesebbnél ügyesebb előadókat láthatott, hallhatott, díjazhatott. Voltak kisebb-nagyobb „prücskök”, akik nem akartak részt venni egy versenyen sem, de ez sem jelentett gondott, hiszen a verseny ideje alatt Szabó Kingával népi gyermek-, vagy Nyeste Tündével interaktív közösségfejlesztő játékokban vehettek részt.
A bőséges uzsonna után Márk Attila koncertje következett, és egy igazi nagy együttessé vált a teremben ülő sok gyerek. Együtt énekeltek, csettintettek, doboltak, és máris körbezsongta a kultúrházat gyönyörű énekük. De a szórakozás még ezután sem ért véget: Vincze László (Keljfeljancsi Bábszínház) a Vitéz László és az elátkozott malom című bábelőadásával kedveskedett a jelenlévőknek, amivel óriási sikert aratott mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A résztvevők a magyar kézműves hagyományokba a Mákófalváról érkezett Kovács Pali Ferenc és Mánya Andrea révén nyerhettek betekintést a kézművességbe, mint például a pálcikababa-készítésbe, vagy a hagyományos bútorfestésbe.
A rendezvény záróakkordja a díjkiosztás, de senki nem ment el üres kézzel, hiszen kaptak egy-egy könyvet, matricát és pánkót. A gyerekek szép számban összegyűltek, több mint százan voltak a környék falvaiból, Magyarlapádról, Balázsfalváról, Magyarpéterfalváról, Türről és Búzábocsárdról. Köszönet illeti azokat a magyarpéterfalvai önkénteseket, akik besegítettek, hogy egy igazán sikeres napot zárhassanak szervezők és résztvevők egyaránt.
Horváth Enikő (vagy Mici)
(via)

További képek a hétvégéről: 
Tündével

Zsűrizés a szavalóversenyen
Díjkiosztás után


0 comments:

Post a Comment